Wednesday, April 8, 2009

၀က္လက္ စတူး ( ၀က္စတူး )

တခါတေလလဲ ဘာခ်က္လုိ႔ ဘာခ်က္ရမွန္းမသိ။ ဒီေန႔ေတာ႔ ၀က္သားကုိ တမ်ိဳးတဖုံ အေျပာင္းလဲေလး ျဖစ္သြားေအာင္ ခ်က္အုံးမွ ဆုိၿပီး ကြ်န္မခ်က္တတ္သလုိ ၀က္လက္ေလးကုိ စတူး ခ်က္လုိက္ပါတယ္။ အိမ္မွာေတာ႔ အဲလုိေလးပဲ ခ်က္ေတာ႔ ကြ်န္မလဲ အဲလုိေလးပဲ ခ်က္လုိက္ပါတယ္။ မေန႔က ပို႔စ္တင္မလုိ႔ဘဲ ေခါင္းကုိက္ၿပီး အိပ္ေနလုိ႔ မတင္လုိက္ရဘူး။ ၀က္အဆီ အေခါက္ေတြစားတာ မ်ားသြားလုိ႔ ေသြးေတာ္ေတြတက္ေနလားမသိ။ :D ခုထိေနလုိ႔မေကာင္းေသးပါ။



ကြ်န္မရဲ႕ ၀က္လက္ စတူးေလး သုံးေဆာင္သြားပါအုံးလား။



သံပရာရည္ အခ်ဥ္နဲ႔ တဲြစားပါတယ္။ ( ၾကက္သြန္ျဖဴ ၃ တက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း ၃ ေတာင္႔၊ ဆား၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔ၿပီးေထာင္းထားတာပါ။ ၿပီး သံပရာသီးေသးေသး ၄ လုံးေလာက္ကုိ ညွစ္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီး ေရက်က္ေအး နည္းနည္းထည္႔လုိက္ပါတယ္ )



၀က္လက္ စတူး အတြက္ လုိအပ္ေသာအရာ

၀က္လက္ ၁ ေခ်ာင္း (၀က္ေျခေထာက္ကေတာ႔ ပုိၿပီးေကာင္းပါတယ္။ အသားလဲမ်ားတယ္။ ၀က္လက္က အရုိးမ်ားတယ္)
ကန္စြန္းရြက္ ၁ စည္းရဲ႕တ၀က္ (မထည္႔လဲ ရပါတယ္ေနာ္)
နာနတ္ပြင္႔ တျခမ္း
ေစာေကာမွုန္႔ (ေစာေကာအေၾကာင္းကုိ ဒီမွာ ေရးဖူးပါတယ္)
ဂ်င္း လက္ႏွစ္ဆစ္
ၾကာညဳိ႕ (ေခၚ) ပဲငံရည္အေႏွာက္
သၾကား နည္းနည္း


၀က္လက္ စတူး ခ်က္ပုံ

အိမ္မွာေတာ႔ အရင္ဆုံး ၀က္လက္ကုိ မီးၿမိဳက္လုိက္ပါတယ္။ ၿပီး ၀က္လက္ကုိ ဓားနဲ႔ျခစ္ပါတယ္။ ၿပီး အေမႊးညွပ္တဲ႔ ဟာနဲ႔ ၀က္လက္က အေမႊးေတြကုိ စိမ္ေျပ နေျပ ႏုတ္ရပါတယ္။ ကြ်န္မကေတာ႔ ဓားနဲ႔ပဲျခစ္ပါတယ္။ ၿပီး ၀က္လက္ကုိ အေနေတာ္ အတုံးတုံးပါ။ ၿပီး ဆီအုိးတည္ပါ။ ဆီက်က္ရင္ ၀က္လက္ကုိ နည္းနည္း နီလာေအာင္အထိ ေၾကာ္ေပးပါ။ ၀က္လက္ရခါနီး နာနတ္ပြင္႔ တျခမ္းကုိထည္႔လုိက္ပါ။ အနံ႔ေမႊးသြားပါလိမ္႔မယ္။ ၿပီး ျပဳတ္မယ္႔အုိးထဲသုိ႔ ေၾကာ္ထားတဲ႔ ၀က္လက္ကုိထည္႔၊ ဂ်င္းထည္႔၊ ဆားထည္႔၊ အခ်ဳိမွုန္႔ထည္႔၊ သၾကားနည္းနည္းထည္႔၊ ေစာေကာမွုန္႔နည္းနည္းထည္႔၊ ၾကာညဳိ႕ (ေခၚ) ပဲငံရည္အေႏွာက္နည္းနည္းထည္႔၊ ေရ ထည္႔ၿပီး ႏူးေနေအာင္ျပဳတ္ထားေပးပါ။ ၀က္လက္ျပဳတ္ေနခ်ိန္မွာေတာ႔ ကန္စြန္းရြက္ကုိ အေနေတာ္ လွီးျဖတ္ၿပီး ေရေဆးထားပါ။ ၀က္လက္မ်ားႏူးအိၿပီး ေရခမ္းနီး ကန္စြန္းရြက္ကုိ ထည္႔၊ ၂ မိနစ္ေလာက္ဆုိ ရပါၿပီ။ ၀က္လက္ စတူး ရပါၿပီေနာ္။

9 comments:

Phyo Evergreen said...

ေန႔လည္စာဟင္းတစ္ခြက္ရၿပီ...။

စႏၵကူးေမ said...

၀က္သားေတာ့မစားေပမယ့္...
ခ်က္နည္းေလးကိုေတာ့စိတ္၀င္စားတယ္...
ဆိတ္ေၿခေထာက္နဲ႔လဲခ်က္လို႔ရမယ္ထင္တယ္ေနာ္..

ေႏြးေနျခည္ said...

အမေရ ၀က္ေျခေထာက္၊လက္ မစားရတာေတာင္ ၁ႏွစ္ရွိျပီ လြမ္းလိုက္တာ...

ျမရြက္ေဝ said...

ေစာေကာမႈန္႕ဆိုလို႕ ဘာလဲလို႕ လိုက္ရွာၾကည့္တာ Cardamom အေစ့ကိုး။ Cardamom ကို ျမန္မာလို "ဖာလာေစ့" လို႕ေခၚပါတယ္။ သိပ္မမွတ္မိေပမယ့္ ကြမ္းယာအခ်ိဳမွာ ထည့္တယ္လို႕ထင္တာဘဲ။ ေစာေကာမႈန္႕လို႕လည္း ေခၚတာ ခုမွ သိေတာ့တယ္။ (http://en.wikipedia.org/wiki/Cardamom)

ဒီမွာလည္း ဝက္လက္ေတြ ေရာင္းတာေတြ႕ေပမယ့္ မခ်က္တတ္လို႕ တခါမွ မဝယ္ဖူးဘူး။ :D

စူးႏြယ္ said...

အဆီအေခါက္လံုး၀မစားလို႔ အဲဒါကို အရင္တုန္းက မစားဘူး။ အခုေတာ႔ စားခ်င္လာၿပီ။

ဗီလိန္ said...

အဲ လက္က အသားပိုမ်ားတယ္လို႔ ၾကားဖူးတာ။ မဟုတ္ဘူးလား။ :)

T T Sweet said...

ဒီအပတ္ ရံုးပိတ္ရက္မွာ ခ်က္စားမယ္ကြ ... မိုးေကာင္းသူေလး လက္ရာေတာ႔ ခုစားသြားၿပီ။

ဂ်ဴနို said...

ငါ့ညီမေရ
အစ္မတို ့ငယ္ငယ္က အိမ္နီးခ်င္း ဆန္နီဆိုတာရွိတယ္တဲ့။ သူတို ့က မိသားစုမ်ားေတာ့ ဘယ္ေတာ့မွ ဟင္းေကာင္းမစားရဘူး။
သူက က်ေနာ္တို ့အိမ္မွာ ဟင္းတုန္းတစ္တုန္းကို ႀကိဳးနဲ ့တုတ္ၿပီး ထမင္းစားပြဲေပၚကေန တြဲေလာင္းခ်ထားတယ္။
ေမာင္နွစ္မေတြ ဟင္းတုန္း ဖမ္းရွဴလိုက္ ထမင္းတစ္လုတ္စားလိုက္လို ့သူ တို ့ဟင္းေခၽြတာစားရတာကို ေၿပာၿပတယ္တဲ့။
ခုေတာ့ သူ ့ထက္ဆိုးတယ္။
မအယ္တို ့က ပံုႀကည့္စားေနရတယ္။

မိုးေကာင္းသူ said...

ၿဖိဳး
စားလုိ႔ေကာ အဆင္ေျပရဲ႕လား။

ကူးကူးေရ
ဆိတ္သားက ညွီေတာ႔ သိပ္မလုပ္တတ္ဘူး။ ထည္႔တဲ႔ အေမႊးအႀကိဳင္လဲ မတူဘူးထင္တာပဲ။

ညီမ ေႏြးေနျခည္
ေနာက္တခါခ်က္ရင္ အိမ္ အလည္ဖိတ္မယ္။

ညီမ ျမရြက္ေ၀
ေစာေကာသီးနဲ႔ ဖာလာေစ႔နဲ႔ ပုံစံတူတယ္။ အနံ႔ အရသာျခင္း ေတာ႔မတူပါဘူး။ ေစာေကာသီးက ဇာဒိပၹိဳလ္သီးအရြယ္ေလာက္ရွိတယ္။ ဖာလာေစ႔က လက္တဆစ္ရဲ႕တ၀က္အရြယ္ေလာက္ပဲရွိတယ္။ ဖာလာေစ႔က ပုိေသးတယ္။ ဖာလာေစ႔က ကြမ္းယာထဲထည္႔စားတာ ဟုတ္ပါတယ္။
(လုံးဆင္႔ ပတ္ဆင္႔ေတြဆုိ မေရးတတ္လုိ႔ ဇာဒိပၹိဳလ္သီး ကုိဘယ္လုိေရးရမလဲဆုိၿပီး ေရးလုိက္ဖ်က္လုိက္လုပ္ေနတာ။ အဲ မမလုရဲ႕ အေခၚအေ၀ၚထဲမွာ ရွိေကာင္းရဲဲ႕ ဆုိၿပီး သြားၾကည္႔လုိက္တာ ေတြ႔လုိ႔ အဲဒီထဲကေနကူးထားပါတယ္။ :D မမလု ရဲ႕အေခၚအေ၀ၚ လင္႔ပါရွင္။ http://lulucooking.blogspot.com/2008/02/blog-post_13.html )

ံစူးႏြယ္
အခ်ဥ္ေလးနဲ႔ တုိ႔စားရင္ေတာ႔ အအီေျပပါတယ္။ :)

ဗီလိန္
လက္ကအသားမ်ားတာလား ေျခေထာက္ကအသားမ်ားတာလား ေတာင္ မသိေတာ႔ပါဘူးေလ။ :)

T T Sweet
လုပ္စားၾကည္႔ပါ။ ကြ်န္မကုိလဲ ေခၚအုံးေနာ္။

မမအယ္ဇီ
ငရဲေတြမ်ား လားေတာ႔မလားမသိေနာ္။ ငရဲလားမွာေတာ႔ ေၾကာက္တယ္ မမအယ္ဇီေရ။ တကယ္လဲ အိမ္ေခၚေကြ်းတာမဟုတ္ဘဲ ဒီကေနပဲ ေကြ်းေကြ်းေနလုိ႔။ :)